Posted in Piano's en vleugels

Een piano of vleugel kopen; waar let ik op?

Hoe kies ik mijn vleugel of piano?

Er bestaan zoveel vragen over wat belangrijk is bij het uitzoeken van een piano of een vleugel. Wat maakt een vleugel nou zoveel beter dan een piano? Wat maakt nou dat de ene piano veel duurder is dan de andere? En er circuleren toch ook veel misverstanden en verwarrende antwoorden op deze vragen. Daarom wil ik hier voor iedereen die een piano of vleugel gaat kopen een duidelijk overzicht geven van de verschillende factoren om rekening mee te houden. Ik hou het zo kort mogelijk maar ga er toch maar even rustig voor zitten; een piano uitkiezen doe je niet in een middagje!

Hier is een inhoudsopgave met razendsnelle linkjes voor als je iets in dit verhaal over wil slaan of terug wil lezen:

  • Belangrijke aandachtspunten
  • Verschillen tussen piano’s en vleugels
  • Europese / aziatische instrumenten
  • Tweedehands of nieuw, winkel of particulier
  • Kopen of huren
  • Lijstje met onbekende woorden, synoniemen, en korte uitleg
  • Stappenplan

De eerste belangrijke aandachtspunten bij het uitkiezen van een piano.

Er zijn drie belangrijke dingen waar je in eerste instantie naar kijkt bij het vergelijken van piano’s:

 • De klank
 • De speelaard (het ‘touché ‘ )
 • Het uiterlijk van het instrument

Daarnaast kun je bijvoorbeeld nog kijken naar:

 • Welke opties of bijzondere eigenschappen het instrument heeft
 • Welke garantie, verzekering, service of accessoires je bij je piano of vleugel krijgt
 • Hoe duurzaam de gebruikte materialen zijn
 • Hoe ecologisch verantwoord de piano eigenlijk is

Het uiterlijk is natuurlijk vrij gemakkelijk te vergelijken en daar ga ik het hier nu ook even niet over hebben. Maar de andere verschillen zijn er in heel veel gradaties en ze zijn afhankelijk van zoveel verschillende dingen… Niet iedereen weet precies waar ze naar moeten luisteren en kijken, en hoe ze deze dingen moeten beoordelen. Maar als het goed is kun je na het lezen van dit stukje wat makkelijker beslissen of je een piano of toch een vleugel wilt kopen, of dat een tweedehands of een nieuw instrument moet zijn, een grote of een kleine, welk merk piano of vleugel je nou het beste kunt gaan uitproberen, en waar je op moet letten als je ze aan het uitproberen en vergelijken bent.

Verschillen tussen piano’s en vleugels

Eerst wil ik het kort hebben over het verschil tussen een piano en een vleugel. Voor het gemak ga ik er hier even vanuit dat we alleen over goed afgeregelde en goed gestemde instrumenten praten want alleen dàn zijn de speelaard en de klank goed te beoordelen en vergelijken.

Een vleugel is over het algemeen aanzienlijk duurder dan een piano omdat een vleugel in principe beter speelt en klinkt. Het horizontale mechaniek van een vleugel zorgt er voor dat noten sneller gerepeteerd kunnen worden, en met meer controle dan bij het verticale mechaniek van een piano. En het formaat van een wat grotere vleugel zorgt er voor dat de ‘mensuur’ zoals dat heet, minder ‘enharmoniciteit’ zal bevatten dan dat van een piano. Dat klinkt waarschijnlijk als Russisch voor de meeste mensen, en voor de echte liefhebber vind je hier meer uitleg, maar waar het op neer komt is dat het frame van de wat grotere vleugels (van goede kwaliteit) een zuiverdere stemming mogelijk maakt en een betere klank.

Hoe groter hoe beter…

Daarmee zijn we meteen aangekomen bij het volgende onderwerp: een groter instrument heeft niet alleen een grotere klankkast en zangbodem maar meestal ook een groter frame. Als de mensen in de fabriek hun werk goed hebben gedaan dan hebben ze gebruik gemaakt van die extra ruimte door een natuurlijkere snaarlengte-/dikteverhouding toe te passen wat vooral in de bas en in de overgang tussen bas en discant verschil maakt.

NB: dit is een work in progress… lees binnenkort meer over het uitzoeken en beoordelen van een piano of vleugel! 🙂

Leave a Reply