Posted in Eens / Oneens

Lijstje met dingen die mij storen of verwonderen

  • Dat in alle mooie bossen de laatste tijd speciale mountainbike-paden worden aangelegd waardoor de dieren en de wandelaars inmiddels niet eens meer rustig in het bos kunnen verblijven, veel kleinere dieren zelfs regelmatig aangereden worden, en waarvoor men ook nog bomen en struiken kapt. Bovendien vindt ik het vreemd om paden in het bos aan te leggen en vervolgens te bepalen dat ze alleen gebruikt mogen worden door mensen die daarvoor betalen. Tolwegen in de natuur?
  • Dat het tegenwoordig gemeengoed is om de geëxtrapoleerde gegevens uit een statistisch onderzoek als feit te presenteren en daar zelfs politiek en wetenschappelijk beleid op te baseren.
  • Dat iedere nieuwe serie auto’s die uitgebracht wordt nog fellere lampen heeft dan de vorige, en dat veel automobilisten hun koplampen dan ook nog eens te hoog afstellen.
  • Ver-engelst en made-up-on-the-spot “vakjargon” dat vooral in de marketingindustrie overal de kop opsteekt en dan af en toe zelfs nog inburgert ook. Alsof alles beter klinkt als je er een nieuwe term voor verzint die klinkt alsof het wel eens een Engels woord zou kunnen zijn…
  • De trend om alles maar te automatiseren omdat dat (naar men steeds in eerste instantie denkt) efficiënter is. Iets waardoor in het algemeen een verschuiving plaatsvindt van mogelijkheden op de arbeidsmarkt van banen in het ongeschoolde/minder geschoolde segment naar technische functies (en de vraag is of we die verschuiving kunnen opvangen), en waardoor er bovendien WEER minder ruimte is voor, en noodzaak tot menselijk contact in het dagelijks leven. Winkels die je zelf je boodschappen willen laten scannen maar wel nog steeds personeel inzetten om mensen te stimuleren gebruik te maken van deze mogelijkheid en te controleren of mensen er wel netjes mee omgaan. Iets waardoor de halve wereld zich stort op het produceren en testen van zelf voortbewegende voertuigen waardoor, los van het relatief hoge percentage ongelukken (gekeken naar de kleine hoeveelheid voertuigen die zich op dit moment zelfstandig voortbewegen en de hoeveelheid die uiteindelijke eventueel om de hoek komt kijken bij de beoogde massaproductie) er voor kwaadwillende individuen en grootmachten met technische mogelijkheden allerlei nare mogelijkheden ontstaan. Uitzendbureaus (waar ik persoonlijk toch al een ambivalente verhouding mee heb) die de afgelopen tijd zijn verworden tot webalgoritmes waar je je gegevens in kunt voeren, zodat deze technologie op geheel onpersoonlijke wijze (en omdat deze AI en haar implementatie nog in de kinderschoenen staat ook nog met een waarschijnlijk relatief hogere foutmarge) de carrière van duizenden mensen kan helpen bepalen. Iets wat er voor zorgt dat de ondergrondse container bij mij voor de flat iedere vuilniszak die ik er wekelijks ingooi zou moeten registreren zodat men niet meer hoeft te controleren hoeveel ik de gemeente voor hun waardevolle ophaaldienst verschuldigt ben, maar waardoor het systeem mij zonder tussenkomst van mensen zomaar per ongeluk zowat het dubbele in rekening kan brengen van wat ik daadwerkelijk aan afval weggegooid heb, en dat geld werd ook nog eens volautomatisch afgeschreven…
  • To be continued…

Leave a Reply