Posted in Eens / Oneens

Melk en honing argumenten

Melk. Melk zouden wij niet moeten drinken omdat het voor babykoetjes, of in normaal Nederlands, kalfjes bedoeld is. Niet voor mensen.

Dat klinkt als een logisch argument. Daar zou best wel eens wat in kunnen zitten denk ik. Maar ga je kijken naar de andere dingen die mensen eten en drinken dan kom je wel in de knoop als je daar een zelfde theorie op toepast. Vlees is al direct een probleem; het is een stukje dier. En ook al worden dieren overal ter wereld door andere dieren als voedsel gebruikt, toch heeft moeder natuur dieren niet aantoonbaar voor menselijke consumptie bedoeld. Misschien om het evenwicht in bepaalde ecosystemen te helpen behouden of iets dergelijks, maar er wordt in ieder geval nooit een dier geboren vergezeld van compacte goed leesbare instructies over de verschillende bereidingswijzen. Ik denk dat er op zijn minst sterke aanwijzingen zijn dat dieren niet persé bedoeld zijn als voedsel.

Gaan we verder met noten, zaden, granen, eieren… allemaal duidelijk bedoeld om iets nieuws te doen ontkiemen en te laten groeien. In eerste instantie toch niet echt gecreëerd om op te kauwen en door te slikken, toch?

Groenten lijken wat dat betreft ook al niet koosjer. Ze worden weliswaar overal door mens en dier gereduceerd tot bron van vezels, vitaminen en mineralen, maar bladgroenten komen denk ik toch voornamelijk uit de grond kruipen met het idee dat ze de positie van hun eigen soort sterker zullen kunnen maken door vermenigvuldiging en verspreiding van hun zaad en daarbij misschien nog iets zullen kunnen bijdragen aan de biodiversiteit, en een gevarieerde samenstelling van de bodem en de atmosfeer. (Ze hebben het hier weliswaar nooit over maar dat wijt ik vooral aan hun enthousiasme.) Laten we de groenten dus voorzichtigheidshalve ook maar links laten liggen zeg ik.

Maar wat blijft er dan eigenlijk nog over voor ons om te eten? Vruchten blijken een redelijk veilige keus. Fruitbomen en bessenstruiken zijn (volgens de veel biologen) onder andere zulk smakelijk fruit gaan produceren omdat het hun zaden kon helpen zich te verspreiden. Als je je echt aan de gebruiksaanwijzing van de natuur wil houden is het dus wel de bedoeling dat je het fruit met pit(jes) en al op eet en de pitten op een ver gelegen locatie, buiten, weer uit poept. Maar je kunt ze in ieder geval onbezwaard eten.

Welke producten heeft moeder natuur nog meer expliciet als nutrient geschapen? Veel kan ik niet bedenken vrees ik. Honing. En oh ja: melk. Eigenlijk zijn vruchten, honing en melk misschien wel de enige door moeder natuur geproduceerde artikelen die van meet af aan duidelijk voor een vorm van consumptie bestemd zijn. Zij het weliswaar niet specifiek voor mensen.

Nou heb ik ooit een dieetboekje in handen gehad dat vertelde dat je het beste alleen maar fruit en groente en zetmeel kon eten, en ik heb dat destijds ook een weekje geprobeerd. Je zou er ontzettend energiek van worden en er stonden allemaal foto’s van lachende gezonde mensen van alle leeftijden in, en hoewel ik eigenlijk helemaal geen dieet nodig had leek dat me toch de moeite waard. Maar na een week voelde ik me belabberd en besloot ik het fruitdieet met zijn propaganda foto’s in een hoek te smijten.

Inmiddels probeer ik gewoon gematigd te leven en een relatief kleine ecologische voetafdruk achter te laten zoals dat heet. Daarbij eet en drink ik van alles, maar voornamelijk vegetarisch, bij voorkeur biologisch, en met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Ik weet dat de manier waarop producten als honing of melk worden “geoogst” en de manier waarop de dieren die het maken verzorgd en gevoed worden vaak te wensen over laat, en daar moet dringend iets aan veranderen, maar een beetje respect voor het leven om ons heen, een beetje bewust bezig zijn met je eten, en de bereidheid om iets meer te betalen om af en toe iets extra voedzaams en lekkers op je bord te hebben heeft al een hoop veranderingen in gang gezet. Veranderingen die ons naar het land van melk en honing zullen brengen.

Leave a Reply