Daase

Opinie, expressie, informatie

Een piano of vleugel kopen; waar let ik op?

Hoe kies ik mijn vleugel of piano?

Er bestaan zoveel vragen over wat belangrijk is bij het uitzoeken van een piano of een vleugel. Wat maakt een vleugel nou zoveel beter dan een piano? Wat maakt nou dat de ene piano veel duurder is dan de andere? En er circuleren veel misverstanden en verwarrende antwoorden op deze vragen. Daarom wil ik hier voor iedereen die een piano of vleugel gaat kopen een duidelijk overzicht geven van de verschillende factoren om rekening mee te houden. Ik hou het zo kort mogelijk maar ga er toch maar even rustig voor zitten; een piano uitkiezen doe je meestal toch niet in een middagje!

Er zijn eigenlijk drie dingen waar je naar kijkt bij het vergelijken van piano’s:

  • De klank
  • De speelaard (het ‘touché ‘ )
  • Het uiterlijk van het instrument

Het uiterlijk is vrij gemakkelijk te vergelijken en daar ga ik het hier nu ook even niet over hebben. Maar de andere twee zijn afhankelijk van zoveel verschillende dingen en niet iedereen weet precies waar ze naar moeten luisteren en kijken, en hoe ze deze dingen moeten beoordelen. Maar als het goed is kun je na het lezen van dit stukje veel makkelijker beslissen of je een piano of een vleugel wilt kopen, of dat een tweedehands of een nieuw instrument moet zijn, een grote of een kleine, welk merk piano of vleugel je nou het beste kunt gaan uitproberen, en waar je op moet letten als je ze aan het uitproberen en vergelijken bent.

Verschillen tussen piano’s en vleugels

Eerst wil ik het kort hebben over het verschil tussen een piano en een vleugel. Voor het gemak ga ik er hier even vanuit dat we alleen over goed afgeregelde en goed gestemde instrumenten praten; ik zal straks nog uitleggen waarom.

Een vleugel is over het algemeen aanzienlijk duurder dan een piano omdat een vleugel in principe beter speelt en klinkt. Het horizontale mechaniek van een vleugel zorgt er voor dat noten sneller gerepeteerd kunnen worden, en met meer controle dan bij het verticale mechaniek van een piano. En het formaat van een wat grotere vleugel zorgt er voor dat de ‘mensuur minder enharmoniciteit zal bevatten’. Dat klinkt waarschijnlijk als Russisch voor de meeste mensen, en voor de echte liefhebber vind je hier meer uitleg, maar waar het op neer komt is dat het frame van de wat grotere vleugels (van goede kwaliteit) een zuiverdere stemming mogelijk maakt en een betere klank.

Hoe groter hoe beter…

Daarmee zijn we meteen aangekomen bij het volgende onderwerp: een groter instrument heeft niet alleen een grotere klankkast en zangbodem maar meestal ook een groter frame. Als de mensen in de fabriek hun werk goed hebben gedaan dan hebben ze gebruik gemaakt van die extra ruimte door een natuurlijkere snaarlengte-/dikteverhouding toe te passen wat vooral in de bas en in de overgang tussen bas en discant verschil maakt.

NB: dit is een work in progress… lees binnenkort meer over het uitzoeken en beoordelen van een piano of vleugel! 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *