Posted in Eens / Oneens

Voor consumptie bedoeld

Melk. Melk zouden wij niet moeten drinken omdat het voor babykoetjes, of in normaal nederlands, kalfjes bedoeld is. Niet voor mensen.

Dat klinkt als een logisch argument. Daar zou best wel eens wat in kunnen zitten denk ik. Maar ga je dan kijken naar de andere dingen die mensen eten en drinken dan kom je in de knoop als je daar een zelfde theorie op toepast. Vlees en vis zijn al direct een probleem; het zijn natuurlijk dieren. En ook al worden dieren overal ter wereld door andere dieren als voedsel gebruikt, toch heeft moeder natuur dieren niet aantoonbaar voor menselijke consumptie bedoeld. Misschien eerder om het evenwicht in bepaalde ecosystemen te helpen behouden of iets dergelijks, maar er wordt in ieder geval nooit een dier geboren vergezeld van compacte goed leesbare instructies over de verschillende bereidingswijzen. Ik denk dat er op zijn minst sterke aanwijzingen zijn dat dieren niet persé bedoeld zijn als voedsel.

Gaan we verder met noten, zaden, granen, eieren… allemaal duidelijk bedoeld om iets nieuws te doen ontkiemen en te laten groeien. In eerste instantie toch niet echt gecreëerd om op te kauwen en door te slikken, toch?

Groenten lijken wat dat betreft ook al niet koosjer. Ze worden weliswaar overal door mens en dier gereduceerd tot bron van vezels, vitaminen en mineralen, maar bladgroenten komen denk ik toch voornamelijk uit de grond kruipen met het idee dat ze de positie van hun eigen soort sterker zullen kunnen maken door vermenigvuldiging en verspreiding van hun zaad en daarbij misschien nog iets zullen kunnen bijdragen aan de biodiversiteit, en een gevarieerde samenstelling van de bodem en de atmosfeer. Laten we de groenten dus voorzichtigheidshalve ook maar links laten liggen zeg ik.

Maar wat blijft er dan eigenlijk nog over voor ons om te eten? Vruchten blijken een veilige keus. Fruitbomen en bessenstruiken zijn (volgens de meeste biologen) onder andere zulk smakelijk fruit gaan produceren omdat het hun zaden kon helpen zich te verspreiden. Als je je echt aan de gebruiksaanwijzing van de natuur wil houden is het dus wel de bedoeling dat je het fruit met pit(jes) en al op eet en de pitten op een vergelegen locatie buiten weer uit poept. Maar je kunt ze in ieder geval onbezwaard eten.

Welke producten heeft moeder natuur nog meer expliciet als nutrient geschapen? Veel kan ik niet bedenken vrees ik. Honing. En oh ja: melk. Eigenlijk zijn vruchten, honing en melk misschien wel de enige door moeder natuur geproduceerde artikelen die van meet af aan duidelijk voor een vorm van consumptie bestemd zijn. Zij het weliswaar niet specifiek voor mensen.

Toch zal ik hier van tijd tot tijd tegen zondigen vrees ik. Het vlees is zwak.

Bon apetit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *